Alternativní bezkofeinové kávy

Co se stane, když vám doktor řekne, že máte kávu ze zdravotních důvodů omezit? V dnešní době existuje tolik důvodů, proč byste mohli potřebovat snížit příjem kofeinu. Možná jste těhotná nebo trpíte srdečními problémy, které způsobuje nepřiměřená nadměrná spotřeba kofeinu
Jako znalce kávy vás myšlenka pití bez kofeinu nenechá chladným, ale pokud je to volba mezi vaším zdravím a kávou, pravděpodobně nemáte na výběr. Vhodnou alternativou pro vás může být káva bez kofeinu. 
Káva bez kofeinu se vyrábí buď pomocí „Evropského procesu“, kdy za pomocí chemického procesu je káva namáčená do vody a pak do methylenchloridu, který kofein absorbuje. Jedná se o nejčastější způsob, jak získat bezkofeinovou kávu.
Druhý způsob jakým se bezkofeinová káva získává je prostřednictvím „Švýcarského vodního procesu“. Tento proces je bez chemikálií. Kávové boby jsou namáčené do horké vody a koffein je vyluhován. Ačkoliv je tento proces bez chemikálií, tak nevýhodou je, že se při něm vyluhuje také chuť kávy. Proto je tento proces vhodný spíše pro kávy Arabica, u kterých je chuť negativně ovlivněna v menší míře, než u Robusty.
Kromě kontroly výrobního procesu při nákupu bezkofeinové kávy byste se měli také pečlivě podívat na obsah kofeinu. Možná si myslíte, že jste našli skvělou bezkofeinovou kávu, která chutná stejně jako běžná káva a je za rozumnou cenu. 
Ve skutečnosti můžete zjistit, že obsah kofeinu je jen mírně snížen, a tím i chuť, a pravděpodobně s tím můžete udělat téměř stejně velké škody jako u běžné kávy. Vzhledem k tomu, že stejné stroje se používají k přípravě bezkofeinu jako u běžné kávy, můžete i tak neúmyslně dostat velkou dávku kofeinu.
Pokud vám bezkofeinová káva nechutná, tak můžete snížit množství kávy, kterou pijete a tyto občasné šálky si opravdu vychutnávat. Dalo by se také přejít na Italskou praženou kávu (Italian roast), která je oblíbená pro výrobu espressa. Tento druh kávy má přirozeně nízký obsah kofeinu, protože většina z něj se během procesu pražení vytratí.
Takže nezoufejte, když vám váš doktor dá špatnou zprávu. Pokud potřebujete snížit dávku kofeinu, tak to ještě neznamená, že se kávy musíte úplně vzdát.

Káva

Káva

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Komentáře