Pokud kupujete kávová zrna pro své podnikání a nejste si jisti, která byste měli koupit, přečtěte si tohoto průvodce. Pomůže vám pochopit rozdíly mezi základními druhy kávy a popíšeme si druhy kávovníků, abyste se mohli rozhodnout, kterou odrůdu si pořídíte.
Dvě hlavní odrůdy kávovníku jsou arabica a robusta. Arabica pochází původně z Etiopie, zatímco robusta pochází z Ugandy. Obě odrudy se nyní pěstují v několika dalších regionech po celém světě a většina kávy je jasně označena tak, aby ukazovala, ve které zemi a regionu byla pěstována.
Obecně lze říci, že káva arabica je lepší než robusta, protože má mnohem silnější a výraznější chuť. Robusta je zase hořká a má slabou chuť. Chuť se však také liší v závislosti na tom, z které oblasti káva pochází, a na procesech, kterým je vystavena během pěstování, přepravy, skladování a vaření.
Často zjistíte, že káva je popsána v termínech podobných těm, které můžete najít při ochutnávce vína: hlavní tři použité kategorie jsou chuť (jako „sladká“ nebo „kořenitá“), aroma (jako „květové“ nebo „čokoládové“ ) a tělo (například „se středním tělem“ nebo „s plným tělem“) a kyselost (což se vlastně týká toho, jak chutná káva „ostrá“ nebo „čistá“)
Když si koupíte kávová zrna, pravděpodobně si je koupíte již pražené, ale můžete je doma i pražit, pokud se tak rozhodnete. Pražení odemkne aroma ze zrn a rozsah, ve kterém se praží zrna, se liší - například si můžete koupit zrna „středně pražené“, zrna „italsky pražené“.
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za váš komentář.