Arabica nebo Robusta? Váš průvodce po kávových zrnech

Pokud kupujete kávová zrna pro své podnikání a nejste si jisti, která byste měli koupit, přečtěte si tohoto průvodce. Pomůže vám pochopit rozdíly mezi základními druhy kávy a popíšeme si druhy kávovníků, abyste se mohli rozhodnout, kterou odrůdu si pořídíte.
Dvě hlavní odrůdy kávovníku jsou arabica a robusta. Arabica pochází původně z Etiopie, zatímco robusta pochází z Ugandy. Obě odrudy se nyní pěstují v několika dalších regionech po celém světě a většina kávy je jasně označena tak, aby ukazovala, ve které zemi a regionu byla pěstována. 
Obecně lze říci, že káva arabica je lepší než robusta, protože má mnohem silnější a výraznější chuť. Robusta je zase hořká a má slabou chuť. Chuť se však také liší v závislosti na tom, z které oblasti káva pochází, a na procesech, kterým je vystavena během pěstování, přepravy, skladování a vaření.
Často zjistíte, že káva je popsána v termínech podobných těm, které můžete najít při ochutnávce vína: hlavní tři použité kategorie jsou chuť (jako „sladká“ nebo „kořenitá“), aroma (jako „květové“ nebo „čokoládové“ ) a tělo (například „se středním tělem“ nebo „s plným tělem“) a kyselost (což se vlastně týká toho, jak chutná káva „ostrá“ nebo „čistá)
Když si koupíte kávová zrna, pravděpodobně si je koupíte již pražené, ale můžete je doma i pražit, pokud se tak rozhodnete. Pražení odemkne aroma ze zrn a rozsah, ve kterém se praží zrna, se liší - například si můžete koupit zrna „středně pražené“, zrna „italsky pražené“.
Stojí za to vyzkoušet různé druhy kávy a použít výše uvedené body jako základní vodítko. Budete překvapeni řadou příchutí nejrůznějších druhů káv. Čím více úsilí vynaložíte na vyzkoušení různých příchutí, tím více budete odborníkem na kávu.

Káva

Káva

Photo by Raychan on Unsplash

Komentáře