5 nejdražších káv na světě

Pořídit si nejdražší kávu na světě ještě neznamená, že vám bude tato káva chutnat. Drahé kávy nejsou drahé proto, že chutnají nejlépe, ale proto, že jejich výroba je finančně a časově nákladná. 
Nicméně i přes vysokou cenu se spousta lidem vyplatí si takovýto druh kávy pořídit, protože nejdražší kávy se vyznačují především specifickou chutí, kterou jiné druhy káv nemají, a proto si je spousta lidí zamiluje. 
Pokud teda nemáte hluboko do kapsy a zvažujete vyzkoušet něco extra, tak zde je seznam pěti nejdražších káv na světě.
Káva Hacienda El Roble: Cena 2 200 Kč za 500g
Této kávy se vypěstuje jen 22 kg ročně. Její původ je zahalen tajemstvím. Kávovníky původně zakoupil majitel ve víře, že se jedná o cennou odrůdu Geisha, jen aby zjistil, že se jedná o zcela něco neznámého. Na konci sezóny si však uvědomil, že má v rukou něco zvláštního a z toho vznikla odrůda kávy s označením HR61.
Káva se pěstuje na farmě v jižní Kolumbii pod dohledem zemědělců, kteří na ní pracují na plný úvazek. Kávovníky této odrůdy dostávají živiny v podobě organického kuřecího kompostu a plody se pečlivě zpracovávají rozvlákňováním, sušením na slunci a řízeným kvašením. Jediným způsobem, jak tuto kávu zpracovat je z pražírny v australském Melbourne, známé také jako Proud Mary. 
Lidé, kteří tuto kávu někdy ochutnali, říkají, že káva má chuťové tóny manga, broskví a smetany.
Káva Ospina Dynasty Gran Cafe Premier Grand Cru: 3 300 Kč za 500g
Farma Ospina byla založena v roce 1835 dvojicí bratrů, kteří uprchli z vězení a stala se první velkoplošnou komerční výrobnou kávy. 
Káva Gran Cafe Premier Grand Cru je pěstována výhradně v nadmořské výšce okolo 7 500 m.n.m. v aseptické sopečné vysočině provincie Antioquia v Kolumbii.
Brzy od jejího uvedení na trh se stala jednou z nejcennějších káv na světě. Tato odrůda kávy nabízí ořechovou vůni s náznaky meruňky. Má sametové, ale vyvážené tělo s chuí čokolády a mandle.



Káva Hacienda La Esmeralda: 2 200 – 7 700 Kč za 500g
Existuje více než jeden způsob, jak získat kávu, která chutná úžasně a stojí za tu cenu. Hacienda La Esmeralda, pěstovaná v panamském regionu Boquete, je možná nejuznávanější kávou na světě. Kávovník, který produkuje tento druh kávy je z odrůdy Geisha, stromu, který roste výlučně ve výšce 1 500 metrů nad mořem. Vysoká cena této kávy pramení z minimální produkce, kvůli krátké vegetační sezóně, vysokých nákladů na pracovní sílu a také kvůli její jedinečné kvalitě. Tato káva má čistokrevnou lehkost a intenzitu chuti se podobá citrusům.
Káva Kopi Luwak: cca 13 000 Kč za 500g
Jednou z nejznámějších (možná nechvalně proslulých) káv s velkými lístky na světě je indonéská káva Kopi Luwak, která se praží po konzumaci, trávení a zabití Cibetky, jinak zvané Oviječ Skvrnitý. Jedná se o druh zvířete s vykoulenýma očima, které přeskakuje ze stromu na strom a jedí kávová zrna. Jakmile jsou kávová zrna pozřena, procházejí přirozeným trávením přes trávicí trakt cibetky, kde přirozeně fermentují, čímž se získají charakteristické chuťové vlastnosti, které nelze jinak reprodukovat. 
Jakmile cibetka vyloučí fermentovaná zrna kávy, tak ty se pak očistí (samozřejmě), praží a uvaří. Káva má po uvaření aroma švestky a růže.
Vzhledem ke způsobu, kterým se tato káva získává, nemusí být každému pochuti.
Stojí také za zmínku, že komerční produkce Kopi Luwaku je spojena se zabitím cibetky. Takže to je další morální faktor, který může ovlivnit to, jestli si tuto kávu koupíte.
Káva Black Ivory: 33 000 Kč za 500g
Tato káva je vyrobena z kávových zrn Arabica společností Black Ivory Coffee Company v Thajsku. Podobně jako u kávy z cibetek se připravuje pomocí slonů, kteří konzumují kávová zrna Arabica a zpracovávají je během trávení. Jejich žaludeční kyselina rozkládá kávové proteiny a dodává nápoji charakteristickou robustní chuť. Tato káva je vzácná a drahá, protože v každém okamžiku je k dispozici pouze malé množství kávových zrn. Jeden šálek kávy Black Ivory tak může vyjít na 1 100 Kč, což z ní činí v současné době nejdražší kávu na světě.

Káva

Káva

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Komentáře