10 faktů, které jste nikdy nevěděli o kávě

Až budete příště sedět ve své oblíbené kavárně a někdo vás upoutá, tak můžete zahájit konverzaci rozhovorem o kávě. Vsadím se, že většina lidí bude uchvácena vašimi znalostmi o kávě. 
Jaké jsou věci, které jste dosud nevěděli o kávě:

1) Káva je považována za afrodiziakum. Vzhledem k tomu, že obsahuje vysokou dávku kofeinu a dalších různých alkaloidů, tak studie prokázaly, že káva může zvýšit výdrž a celkovou délku sexuálního styku.

2) Ačkoli káva byla součástí arabské kultury po tisíce let, teprve až od patnáctého století se stala součástí západního světa. Dříve kněží věřili, že káva je nápojem ďábla. Papež Klement VIII. konečně ukončil tuto linii myšlení tím, že se napil kávy a poté jí dal své požehnání.

3) Japonský oficiální den kávy je 1. října.

4) Jeden akr kávovníku může přinést téměř deset tisíc liber kávových zrn

5) V USA je padesát států. Pouze jediný z nich pěstuje kávu a to je Havaj. Dalším státem USA, který ale není oficiálně začleněným a také pěstuje kávu je Portoriko. Není proto s údivem, že pro uspokojení poptávky se musí 93% kávy do USA dovážet.

6) Německo je druhým největším spotřebitelem kávy na světě. 43% Němců přidává do své kávy sladidlo, zatímco pouze 27% Američanů (spotřebitel číslo jedna) používá ve své kávě jakýkoli druh sladidla.

7) Anglické slovo káva je odvozeno z latinského slova Coffea. Coffea je latinské jméno pro rod stromů.

8) Každá z padesáti tří zemí, které pěstují kávu, se nachází podél rovníku mezi obratníkem Raka a Kozoroha.

9) V průměru lidé, kteří si koupí kávu z výjezdových oken před prací, stráví každý rok kolem čtyřiceti pěti hodin čekání na svou kávu.

10) Ropa je jediným produktem, s nímž se obchoduje více než s kávou. Množství kávy vyrobené po celém světě se blíží šesti milionům metrických tun.

Káva

Káva


Komentáře