Espresso

V dnešním článku si představíme jednu z nejoblíbenějších káv – espresso. Zaměříme se na především na historii a správný postup přípravy. V textu se navíc nedozvíte žádné informace o presu, pressu, piccolu nebo expresu. Víte proč? Protože jediné označení pro tento lahodný kávový nápoj je espresso, ostatní termíny jsou chybné.

Asi nikoho nepřekvapí, že caffè espresso vzniklo v Itálii a že název tedy také pochází z italštiny. Na samotném původu názvu se však kávoví odborníci nemohou shodnout – někteří tvrdí, že souvisí se slovem express (což odkazuje na rychlou přípravu kávy), jiní zase mají za to, že jde o příčestí esprimere s významem „vytlačit”. Tak jako tak, v Itálii stejně espressu neřekne nikdo jinak než prostě caffè. 

Historie espressa se pojí především se jménem Angelo Moriondo z Turína. Vynálezcem, který si v roce 1884 nechal patentovat zařízení poháněné párou pro přípravu kávy. O sedmnáct let později přišel Luigi Bezzera z Milána s úpravami, díky kterým vznikl poté v roce 1902 pravý přístroj na výrobu espressa.

Ve své domovině – Itálii – si espresso ihned získalo velkou popularitu, což souvisí s industrializaci a urbanizací severní Itálie (Turína, Milána a Janova). Caffè espresso se pak z Itálie rozšířilo do celého světa, kde pak vznikaly varianty jako caffè latte nebo cappuccino.

Připravit si pravé espresso není nic složitého. K získání tohoto lahodného nápoje potřebujete 7 gramů správně pomleté kávy, přes kterou protekla voda pod tlakem 8-10 barů o teplotě cca 90 stupňů. Výsledkem by mělo být 30 ml výborného espressa (toleruje se odchylka +- 5 ml) s pěnou na povrchu (crema), který se připraví do šálku o velikosti 60-90 ml. Nezapomeňte, že šálek by měl být teplý, díky čemuž si v do něj nalitá káva déle udrží svoji teplotu a chuť. 

Kromě klasického espressa a kávových nápojů s mlékem si můžete objednat i espresso doppio (neboli double shot). Rozdíl je pouze ten, že namísto 30 ml espressa bude v šálku jeho dvojité množství, tedy 60 ml (+- 10 ml). Espresso doppio lze připravit do klasického espressa šálku, který bude naplněn až po okraj nebo pro tento nápoj lze využít i šálku na cappuccino.

Káva

Káva



Komentáře

  1. More gamers throughout the Italian regulated market will ready to|be succesful of|have the ability to} expertise Stakelogic titles after the igaming developer inked settlement with Videoslots. Lole L, Gonsalvez CJ, Blaszczynski A, Clarke AR. Electrodermal activity reliably captures physiological differences between wins and losses during gambling on digital machines. Thus each skin conductance responses and subjective reports counsel that successful sounds make the game extra arousing. The mellow soundtrack and the dreamy, 1xbet purple horizon that surrounds the reels of this 5x3, medium variance slot has gamers eager for adventures. The re-spin bonus characteristic, which will get activated upon landing two symbols of the identical type, is what you need to know about before you do this slot. Good for you, free spins bonus rounds are yours, and the most effective half is that you just get determine on} what you want them to be.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář.