Espresso

V dnešním článku si představíme jednu z nejoblíbenějších káv – espresso. Zaměříme se na především na historii a správný postup přípravy. V textu se navíc nedozvíte žádné informace o presu, pressu, piccolu nebo expresu. Víte proč? Protože jediné označení pro tento lahodný kávový nápoj je espresso, ostatní termíny jsou chybné.

Asi nikoho nepřekvapí, že caffè espresso vzniklo v Itálii a že název tedy také pochází z italštiny. Na samotném původu názvu se však kávoví odborníci nemohou shodnout – někteří tvrdí, že souvisí se slovem express (což odkazuje na rychlou přípravu kávy), jiní zase mají za to, že jde o příčestí esprimere s významem „vytlačit”. Tak jako tak, v Itálii stejně espressu neřekne nikdo jinak než prostě caffè. 

Historie espressa se pojí především se jménem Angelo Moriondo z Turína. Vynálezcem, který si v roce 1884 nechal patentovat zařízení poháněné párou pro přípravu kávy. O sedmnáct let později přišel Luigi Bezzera z Milána s úpravami, díky kterým vznikl poté v roce 1902 pravý přístroj na výrobu espressa.

Ve své domovině – Itálii – si espresso ihned získalo velkou popularitu, což souvisí s industrializaci a urbanizací severní Itálie (Turína, Milána a Janova). Caffè espresso se pak z Itálie rozšířilo do celého světa, kde pak vznikaly varianty jako caffè latte nebo cappuccino.

Připravit si pravé espresso není nic složitého. K získání tohoto lahodného nápoje potřebujete 7 gramů správně pomleté kávy, přes kterou protekla voda pod tlakem 8-10 barů o teplotě cca 90 stupňů. Výsledkem by mělo být 30 ml výborného espressa (toleruje se odchylka +- 5 ml) s pěnou na povrchu (crema), který se připraví do šálku o velikosti 60-90 ml. Nezapomeňte, že šálek by měl být teplý, díky čemuž si v do něj nalitá káva déle udrží svoji teplotu a chuť. 

Kromě klasického espressa a kávových nápojů s mlékem si můžete objednat i espresso doppio (neboli double shot). Rozdíl je pouze ten, že namísto 30 ml espressa bude v šálku jeho dvojité množství, tedy 60 ml (+- 10 ml). Espresso doppio lze připravit do klasického espressa šálku, který bude naplněn až po okraj nebo pro tento nápoj lze využít i šálku na cappuccino.




Komentáře