(Ne)známé druhy kávy

Espresso, capuccino, caffè latte nebo ristretto. To jsou názvy kávových nápojů, jenž zná dozajista každý. I ten, pro kterého není káva hlavní koníček. Ale co termíny jako Bicerin, Corretto nebo Freddo? V těch se dokáže orientovat už jen skutečný znalec nebo barista. Abyste si rozšířili obzory, tak vám v tomto článku si představíme méně tradiční druhy kávy, které jen tak v nějaké kavárně nenajdete. 


Bicerin

Tento nápoj pocházející z Turína ocení především kávoví začátečníci. Složení kávy je velmi rozmanité a klade se velký důraz na nepromíchané vrstvy jednotlivých přísad (kvůli tomu se používá průhledná sklenice). Nápoj se skládá z horké čokolády (1/4), espressa (1/4), plnotučného mléka (1/4) a šlehačky (1/4; ta ale není povinná). 


Breve

Ve své podstatě je tento nápoj americká verze caffè latte – jediný rozdíl je ten, že v Breve je místo mléčné pěny smetana. Pro získání pravého nápoje Breve nalijte do sklenice z 1/2 espresso, poté přidejte smetanu, a nakonec mléčnou pěnu.  


Con panna

Con panna je kávový nápoj, který v mnohém připomíná vídeňskou kávu – skládá se z espressa a šlehačky. Na rozdíl od vídeňské kávy je ale toto pití ozvláštněno skořicí nebo jiným toppingem. Abyste si připravili pravou Con panna, je třeba ingredience přidávat do malého šálku. 


Corretto

U Corretta se některým lidem může vybavit podobnost s irskou kávou. A nebyli by daleko od pravdy. Ve své podstatě jde o espresso doplněné o panák alkoholu. Záleží na preferencích zákazníka, o jaký druh alkoholu by si chtěl svoji kávu obohatit. Lze přidat likér nebo koňak, avšak do tradičního italského Corretta patří grappa, sambuca nebo brandy.


Demi-creme

Tento nápoj ocení především ti milovníci kávy, kteří si nedělají velkou hlavu se štíhlou linií. Demi-creme se totiž skládá z espressa a smetany v poměru 1:1. Jedná se tak o velmi tučnou a sytou kávu. Chuťově je ale výborná. 


Freddo

Pod názvem Freddo se skrývá ledové espresso, které se, vzhledem k tamním vysokým teplotám, nejčastěji připravuje v Řecku. Do vyšší sklenice se nejprve přidají kostky ledu, poté se nalije dvojité espresso vyšlehané s mlékem. Pro lepší chuť lze Freddo ochutit karamelem nebo čokoládou.


Galão

S tímto nápojem se přeneseme do Portugalska. Pokud si objednáte Galão, číšník vám donese kávu ve vysoké sklenici, která se skládá z 1/4 espressa a 3/4 našlehaného mléka (mléčné pěny). Jestliže zatoužíte po tomto nápoji doma, nejprve nalejte do sklenice mléčnou pěnu a až poté espresso. 


Marocchino

Marocchino patří mezi sladké druhy kávy, opravdu velmi sladké. Základ nápoje tvoří espresso a mléčná pěna. Následně lze do kávy přidat čokoládu, čokoládový sirup, ba dokonce i Nutellu. 


Raf

Kořeny této kávy lze vystopovat v Rusku. Raf v tamních končinách vznikl v 90. letech a dodnes patří mezi nejoblíbenější nápoje Rusů. Pro získání pravého Raf je třeba vyšlehat všechny ingredience – tedy espresso, vanilkový cukr a smetanu – dohromady. 


Romano

V tomto případě jde o pozoruhodnou kombinaci espressa a citronové šťávy (nebo citronové kůry). Nápoj, je sice kyselý, ale i navzdory tomu je velice populární. Existuje ještě varianta kávy Romano, nazvaná Guillermo, kde je místo citronu limetková šťáva.

Káva

Káva



Komentáře