Caffè latte

O tom, že káva je populární nápoj napříč všemi generacemi, není pochyb. Každý člověk však preferuje jiný druh. V současné době je velmi oblíbené caffè latte (úplný název zní caffè e latte – tedy káva a mléko), ale spousta lidí tomu v Česku neřekne jinak než „latéčko”. Takové označení je však nedostatečné. Pokud někdy navštívíte Itálii a měli byste chuť na tento nápoj, objednejte si „caffè latte”; pokud poprosíte pouze o „latte”, je pravděpodobné, že vám číšník donese pouze mléko.

Caffè latte je kávový nápoj, který si mnoho lidí může plést s cappuccinem. Rozdíl mezi oběma nápoji je však poměrně veliký. Zatímco správné cappuccino by se mělo skládat z 60 ml (1/3) espressa, 60 ml (1/3) mléka a 60 ml (1/3) mléčné pěny, caffè latte by v sobě mělo obsahovat 30 ml espressa a okolo 200 ml horkého mléka. 

Caffè latte tak má menší podíl kávy, díky čemuž je tento nápoj ideální pro lidi, kteří mají rádi slabší kávu nebo s kávovými nápoji teprve začínají. Ostatně caffè latte vzniklo jako nápoj pro děti. Zároveň se jedná o pití, které si můžete vychutnat i létě ve formě ledové kávy.

Kromě výše uvedených základních ingrediencí lze tento nápoj připravit i z alternativních druhů mléka nebo jej vyzdobit specifickým toppingem, sirupem či práškem. Caffè latte je také známé pro obrazce, které na mléčné pěně vytváří k tomu proškolení baristé. Nejčastěji se můžete setkat se srdíčkem nebo rosetou.

U tohoto druhu kávy se můžeme setkat ještě s pojmem latte macchiato. Spousta lidí mezi tyto dva nápoje dává rovnítko, nicméně činí tak chybně. Rozdíl je možné vidět už v samotných nádobách, do kterých se nápoj připravuje – klasické caffè latte se nalévá do šálku s uchem, pro latte macchiato je vhodná vysoká sklenice (především proto, aby vyniknuly úrovně mezi jednotlivými surovinami). Latte macchiato se potom skládá z cca 200 ml teplého mléka, 30 ml espressa a 20 ml mléčné pěny. 

Na závěr se pojďme ve stručnosti podívat do historie tohoto lahodného nápoje. Pokud by si někdo myslel, že tento druh kávy vznikl, ostatně jako většina kávových nápojů, v Itálii, mýlil by se. Caffè latte vzniklo v Americe (konkrétně v podniku Caffe Mediterraneum), protože pro Američany bylo espresso moc silné. Název caffè latte pak vznikl v 19. století, kdy jej poprvé použil William Dean Howelles ve svém cestopise mapujícím jeho cesty po Itálii.

Káva

Káva



Komentáře