Nejčastější chyby při přípravě kávy

 Není žádnou novinkou, že je káva jeden z nejpopulárnějších nápojů na světě. Spousta lidí si tak v domácím prostředí chce připravit prvotřídní kávu z těch nejlepších surovin. Ne každý ale dosáhne skutečně dokonalého nápoje, neboť při přípravě kávy se dopustí několika chyb. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se můžete v rámci přípravy kávy dopustit.


Nákup nekvalitní kávy

Základem v prvé řadě je nekupovat si kávu, která je i mimo slevové akce podezřele levná nebo nekvalitní. Stojí za to si nechat poradit ve specializovaných obchodech nebo si vyhledat co nejvíce informací na internetu. Jedině samostudiem získáte přehled a potřebné znalosti k tomu, abyste si vyhledali to, co vám nejvíce chutná. 


Špatné skladování kávy

Dalším důležitým bodem je mít kávu správně uschovanou. Důležité je zamezit přístupu vzduchu, tedy uchovávat kávu v uzavřené dóze nebo původním dobře uzavřeném obalu, a to při pokojové teplotě. Cílem takového skladování je, aby si káva i po pár týdnech uchovala své nezaměnitelné a tak charakteristické aroma


Špatné dávkování kávy

Může se vám stát, že si připravujete kávu a pokaždé si odměříte jiné množství. Pak se při pití divíte, proč váš nápoj chutná pokaždé jinak. Je důležité, abyste dodržovali správné dávkování, neboť to se pak projeví na výsledné síle a aromatu kávy. K odměření vám poslouží odměrka nebo kuchyňská váha. 


Nekvalitní voda

Nyní se zaměříme na vodu, další nezbytnou součást přípravy kávy. Ač se to možná nezdá, kvalita vody hraje velmi důležitou roli ve výsledné chuti připraveného nápoje, a to nejen co se týče množství. Voda může být totiž velmi tvrdá nebo naopak měkká, což se na chuti, ale i kvalitě a stavu spotřebičů, může projevit. Proto se doporučuje používat vodu přefiltrovanou nebo balenou. 


Nedostatečná starost o spotřebiče

V neposlední řadě nesmíte zapomínat ani o náležitou péči o spotřebiče, které k přípravě kávy používáte - tedy kávovar, rychlovarnou konvici nebo i french press. Jak už bylo řečeno v předchozím odstavci, voda bývá často velmi tvrdá nebo měkká, a proto je třeba přístroje pravidelně odvápňovat. Kromě toho je nezbytné vybavení čas od času vyčistit i od jiných nečistot a usazenin.

Káva

Káva



Komentáře