Žlutý čaj- vzácný a lahodný
Žluté čaje jsou čínskou specialitou a opravdovou
lahůdkou. Jsou řazeny mezi čaje raritní, představují jakýsi mezistupeň mezi
zelenými a černými. Zpracování je podobné jako u čaje zeleného, ovšem čajové
lístky se suší v silných vrstvách, velmi pomalu, pod lněnou látkou. Tím dochází
k poloviční fermentaci. To znamená, že čaj prochází jen lehkou oxidací, za
působení vlhka a tepla. Může se také jednat o čaje nejvyšší třídy z určité
provincie. Čajové lístky i výsledný nálev získávají nažloutlou barvu. Pravý
žlutý čaj je vždy celolistový, lísky se nijak neřežou ani nedrtí.
Jako žluté nebo císařské jsou někdy označován i zelené čaje té nejvyšší kvality. Žlutá barva je totiž tradiční císařská a na císařském dvoře se velmi dbalo na kvalitu podávaného čaje. Jednalo se o delikatesu pouze pro ty nejvýše postavené lidi. Žlutý čaj odevzdávala kdysi každá čínská provincie císaři jako daň. U nejvzácnějších žlutých čajů je postup sušení utajován. Poloviční fermentace je náročná na přípravu, proto není nabídka žlutých čajů moc bohatá.
Díky specifickému procesu přípravy představuje pití žlutého
čaje opravdový zážitek, má silnou vůni i chuť.
Nálev má zlatožlutou barvu, chuť je nasládlá po medu. Příprava není
obtížná. Jedna lžička čaje většinou postačí na 150 ml vody, která musí mít při
zalévání teplotu do 80 stupňů Celsia. Louhování trvá tři až pět minut. Aj je sám o sobě nasládlý, dochucování nebývá potřeba. Velkou výhodou je to, že nálev
lze připravit opakovaně, a to až třikrát.
Žlutý čaj má příznivé účinky na lidský organismus, podobně jako zelený. Obsahuje antioxidanty a příznivě ovlivňuje trávení.


Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za váš komentář.