Žlutý čaj


Žlutý čaj- vzácný a lahodný



Žluté čaje jsou čínskou specialitou a opravdovou lahůdkou. Jsou řazeny mezi čaje raritní, představují jakýsi mezistupeň mezi zelenými a černými. Zpracování je podobné jako u čaje zeleného, ovšem čajové lístky se suší v silných vrstvách, velmi pomalu, pod lněnou látkou. Tím dochází k poloviční fermentaci. To znamená, že čaj prochází jen lehkou oxidací, za působení vlhka a tepla. Může se také jednat o čaje nejvyšší třídy z určité provincie. Čajové lístky i výsledný nálev získávají nažloutlou barvu. Pravý žlutý čaj je vždy celolistový, lísky se nijak neřežou ani nedrtí.

Jako žluté nebo císařské jsou někdy označován i zelené čaje té nejvyšší kvality. Žlutá barva je totiž tradiční císařská a na císařském dvoře se velmi dbalo na kvalitu podávaného čaje. Jednalo se o delikatesu pouze pro ty nejvýše postavené lidi. Žlutý čaj odevzdávala kdysi každá čínská provincie císaři jako daň. U nejvzácnějších žlutých čajů je postup sušení utajován. Poloviční fermentace je náročná na přípravu, proto není nabídka žlutých čajů moc bohatá.


Díky specifickému procesu přípravy představuje pití žlutého čaje opravdový zážitek, má silnou vůni i chuť.  Nálev má zlatožlutou barvu, chuť je nasládlá po medu. Příprava není obtížná. Jedna lžička čaje většinou postačí na 150 ml vody, která musí mít při zalévání teplotu do 80 stupňů Celsia. Louhování trvá tři až pět minut. Aj je sám o sobě nasládlý, dochucování nebývá potřeba.
Velkou výhodou je to, že nálev lze připravit opakovaně, a to až třikrát.

Žlutý čaj má příznivé účinky na lidský organismus, podobně jako zelený. Obsahuje antioxidanty a příznivě ovlivňuje trávení.















Čaj

Čaj

Komentáře