Rooibos - lahodný čaj bez kofeinu
Příprava rooibosu, chuť i jeho účinky na lidské zdraví velmi
připomínají klasické čaje připravované ze sušených lístků čajovníku. Ovšem
v tomto případě se nejedná o pravý čaj, rooibos se získává sušením lístků jihoafrického
keře s názvem "čajovníkovec" kapský (aspalathus linearis). Často se mu říká „červený
čaj“.
Prodává se sypaný i v různých nálevových sáčcích. Někdo preferuje
tradiční variantu, ale existuje i rooibos ochucený vanilkou, ovocem, medem nebo
kakaem, či rooibos v podobě espressa. Velkou výhodou je i to, že pokud
necháme rooibos louhovat déle, jeho chuť neutrpí jako je tomu v případě
nápoje z čajovníku.
Na rozdíl od čajů klasických neobsahuje rooibos kofein. To ocení určitě
každý, kdo se z různých důvodů snaží kofeinu vyhnout. Pít jej mohou bez
obav i děti. Velká obliba rooibosu ale nespočívá jen v této skutečnosti.
Především je zde jeho jedinečná chuť a pozitivní vliv na lidské zdraví. Rooibos
obsahuje mnoho prospěšných vitamínů, minerálních látek, antioxidanty a látky
posilující imunitu. Má blahodárný vliv při psychických problémech, bolestech
hlavy, potížích s usínáním, alergiích a je vhodný
při hubnutí. Extrakt z rooibosu je výborný i při péči o pokožku, zpomaluje
projevy stárnutí. Keř, ze kterého se čaj vyrábí, je v Africe znám odedávna
pro své pozitivní účinky.
„Červený čaj“ umí tělo jak stimulovat, tak i uklidnit a odbourat stres.
Snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Rooibos můžeme pít od rána do
večera, nijak si tím neuškodíme.
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za váš komentář.