Rooibos




Rooibos - lahodný čaj bez kofeinu

Příprava rooibosu, chuť i jeho účinky na lidské zdraví velmi připomínají klasické čaje připravované ze sušených lístků čajovníku. Ovšem v tomto případě se nejedná o pravý čaj, rooibos se získává sušením lístků jihoafrického keře s názvem "čajovníkovec" kapský (aspalathus linearis). Často se mu říká „červený čaj“. 

Prodává se sypaný i v různých nálevových sáčcích. Někdo preferuje tradiční variantu, ale existuje i rooibos ochucený vanilkou, ovocem, medem nebo kakaem, či rooibos v podobě espressa. Velkou výhodou je i to, že pokud necháme rooibos louhovat déle, jeho chuť neutrpí jako je tomu v případě nápoje z čajovníku. 
Na rozdíl od čajů klasických neobsahuje rooibos kofein. To ocení určitě každý, kdo se z různých důvodů snaží kofeinu vyhnout. Pít jej mohou bez obav i děti. Velká obliba rooibosu ale nespočívá jen v této skutečnosti. Především je zde jeho jedinečná chuť a pozitivní vliv na lidské zdraví. Rooibos obsahuje mnoho prospěšných vitamínů, minerálních látek, antioxidanty a látky posilující imunitu. Má blahodárný vliv při psychických problémech, bolestech hlavy, potížích s usínáním, alergiích a je vhodný při hubnutí. Extrakt z rooibosu je výborný i při péči o pokožku, zpomaluje projevy stárnutí. Keř, ze kterého se čaj vyrábí, je v Africe znám odedávna pro své pozitivní účinky.

Červený čaj“ umí tělo jak stimulovat, tak i uklidnit a odbourat stres. Snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Rooibos můžeme pít od rána do večera, nijak si tím neuškodíme. 

      







Čaj

Čaj







Komentáře