Přeskočit na hlavní obsah
Kvetoucí čaj se na náš trh dostal poměrně nedávno. Jeho
původ je v Číně, nikdo ale neví, kdy přesně se začal vyrábět. Jeho
popularita ve dvacátém století postupně rostla.
O co se vlastně jedná? Nejde o květ čajovníku, jak by se
někdo mohl z názvu domnívat. Je to spíš takové malé umělecké dílo, tvořené
lístky zeleného nebo bílého čaje, různým způsobem svázanými. Doprostřed je
vložen dekorativní květ nějaké rostliny, většinou jde o ibišek, jasmín nebo
chryzantému. Pečlivě se vybírají jak čajové lístky, tak květy. Svázané čajové
lístky se zvoleným květem se svážou, usuší a kvetoucí čaj dostane vzhled
kuličky. Čaj musí být pěkný vizuálně a zároveň špičkově chutnat. Květy dodají
čaji zajímavou vůni, nezasahují ale příliš do jeho charakteristické chuti.
Kvetoucí čaj je nejlepší připravovat ve skleněné nádobě,
abychom si dostatečně užili efektivního „rozkvétání“ po zalití horkou vodou. To
trvá do deseti minut. Způsob přípravy se může u jednotlivých druhů nepatrně
lišit a vždy je dobré postupovat přesně podle návodu a doporučených teplot.
Teplota vody, kterou čaj zaléváme, by měla mít 80 stupňů. Dodržet je potřeba i
dobu louhování, aby nápoj nezískal trpkou chuť. Velkou výhodou je, že kvetoucí
čaj můžeme zalévat vícekrát.
Každý připravený kvetoucí čaj je jedinečný. Pojmenování
jednotlivých čajů vychází z jejich barvy, druhu, tvaru a konečného efektu.
Má blahodárné účinky na organismus, jelikož se vyrábí z kvalitního
zeleného a bílého čaje a obsahuje mnoho prospěšných látek včetně vysokého
obsahu antioxidantů.
Čaj
Čaj
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za váš komentář.