Kvetoucí čaj

Kvetoucí čaj se na náš trh dostal poměrně nedávno. Jeho původ je v Číně, nikdo ale neví, kdy přesně se začal vyrábět. Jeho popularita ve dvacátém století postupně rostla.

O co se vlastně jedná? Nejde o květ čajovníku, jak by se někdo mohl z názvu domnívat. Je to spíš takové malé umělecké dílo, tvořené lístky zeleného nebo bílého čaje, různým způsobem svázanými. Doprostřed je vložen dekorativní květ nějaké rostliny, většinou jde o ibišek, jasmín nebo chryzantému. Pečlivě se vybírají jak čajové lístky, tak květy. Svázané čajové lístky se zvoleným květem se svážou, usuší a kvetoucí čaj dostane vzhled kuličky. Čaj musí být pěkný vizuálně a zároveň špičkově chutnat. Květy dodají čaji zajímavou vůni, nezasahují ale příliš do jeho charakteristické chuti.

Kvetoucí čaj je nejlepší připravovat ve skleněné nádobě, abychom si dostatečně užili efektivního „rozkvétání“ po zalití horkou vodou. To trvá do deseti minut. Způsob přípravy se může u jednotlivých druhů nepatrně lišit a vždy je dobré postupovat přesně podle návodu a doporučených teplot. Teplota vody, kterou čaj zaléváme, by měla mít 80 stupňů. Dodržet je potřeba i dobu louhování, aby nápoj nezískal trpkou chuť. Velkou výhodou je, že kvetoucí čaj můžeme zalévat vícekrát.

Každý připravený kvetoucí čaj je jedinečný. Pojmenování jednotlivých čajů vychází z jejich barvy, druhu, tvaru a konečného efektu. Má blahodárné účinky na organismus, jelikož se vyrábí z kvalitního zeleného a bílého čaje a obsahuje mnoho prospěšných látek včetně vysokého obsahu antioxidantů.


kvetoucí, čaj, zdraví
 kvetoucí, čaj, zdraví

kvetoucí, čaj, zdraví
 kvetoucí, čaj, zdraví

Čaj

Čaj

Komentáře