Čaj maté

Čaj maté, to je oblíbený nápoj z lístků cesmíny paraguayské, rostoucí v Jižní Americe. Patří mezi čaje nepravé, podobně jako rooibos, lapacho nebo bylinné čaje, které se nevyrábějí z čajovníku. Má charakteristickou chuť, na kterou je potřeba si nejdřív trochu zvyknout.

V Jižní Americe je Yerba maté národním nápojem, pije se pořád a všude a pořádají se čajové obřady. Původní indiánské kmeny díky němu tlumí pocit hladu, posilují imunitu a detoxikují organismus. Tradičně se z lístků cesmíny připravuje nálev, podávaný v kalabase. To je původně nádoba z vydlabané tykve, dnes se v čajovnách setkáme s její dřevěnou nebo hliníkovou podobou. Čaj se usrkává pomocí bombilly, brčka se sítkem. Zajímavostí je i fakt, že ve Velké Británii se maté řadí mezi „lehké“ drogy, někde je zase považováno za zdravou alternativu kávy. Dodá vám mnoho energie a zdravých látek.

Je to ideální čaj pro posezení se známými a přáteli. Chutná podobně jako hutné zelené čaje, je to nápoj poměrně silný, s vysokým obsahem kofeinu, který ale v tomto případě není návykový a říká se mu matein. Povzbudí vás fyzicky i psychicky. Podporuje odbourávání tuků a trávení, proto je dobrým pomocníkem při hubnutí. Maté je velmi zdravý čaj i díky antioxidantům, minerálům a vitamínům. K dostání je varianta drcených nebo pražených listů, přičemž pražená varianta je mnohem silnější. Nálev se připraví zalitím lístků vodou o teplotě 80 stupňů, rozhodně nesmí být vroucí. Dochutit se dá medem, cukrem, karamelem nebo sirupem.


Čaj

Čaj

Komentáře