Filtrovaná káva


Pokud nechcete utrácet za drahé přístroje a přesto si i doma vychutnat chutnou a zdravou kávufiltrovaná káva bude vaší první volbou. Její přípravu zvládne s trochou cviku opravdu každý. Chce to jen znát několik zásad její správné přípravy. A také mít potřebné vybavení.


Budete potřebovat dripper, filtr a konvici na přefiltrovanou kávu. Dripper vypadá jako kónický šálek s otvorem na spodní straně. Nejčastěji je vyroben z porcelánu nebo skla, existují ovšem i plastové drippery. Stejně tak filtr může být vyroben z různých materiálů. Standardem jsou papírové filtry. Můžete ovšem pořídit i filtry porcelánové nebo plastové.

Příprava filtrované kávy v dripperu

 1.    Přelití filtru horkou vodou

Vodou zahřátou na 92 až 96 stupňů celsia opatrně přelévejte filtr usazený v dripperu. Můžete použít tolik vody, kolik se jí vejde do konvičky. Papírový filtr ztratí případnou pachuť a také si zahřejete nádobu na kávu. Použitou vodu vylijte.

2.    Příprava kávy

Na 100 ml vody si připravte přibližně 6 g čerstvě mleté kávy. Káva nesmí být umleta příliš nahrubo. V takovém případě totiž voda kávou rychle proteče a nestihne se správně extrahovat. Když je káva naopak namleta příliš jemně, voda protéká velmi pomalu. Nebo taky neproteče vůbec. 

3.    Samotné prolévání vodou

Nejprve kávu spařte jen takovým množstvím vody ohřáté na 92 až 96 stupňů, aby celá nasákla. Potom počkejte asi půl minuty. Nyní můžete začít se zaléváním. Zalévejte krouživými pohyby směrem od středu ke krajům namleté kávy. Nezalévejte z veliké výšky. Nádobu s vodou držte těsně nad dripperem.

Další způsoby přípravy filtrované kávy

Filtrovaná káva může být připravena také pomocí french pressu. Tato skleněná nádobka s nerezovým sítkem poskytuje opravdu jednoduchý způsob přípravy. Vyžaduje ovšem přesné mletí. Příliš jemné částečky by procházely sítkem a požitek z kávy by tak nebyl maximální. Po zalití horkou vodou nechejte nápoj extrahovat dvě až tři minuty. Potom stlačte píst se sítem. A kávu okamžitě rozlévejte do šálků. Dobrou chuť.

Komentáře