Odkud pochází káva?

Odkud pochází káva? - kafenoviny, káva

Káva

bezesporu patří mezi jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě. Spousta lidí je také schopna vyjmenovat různé druhy přípravy kávy a rozdíly mezi nimi. Když má ale přijít na řadu otázka, odkud káva pochází, jak se pěstuje, případně zmínit i některé odrůdy kávy, valná většina dotázaných jen pokrčí rameny a neodpoví. Proto jsme sepsali tento článek, abyste na podobné dotazy odpovídali s přehledem. 

Základem všeho je kávovník, tedy keř nebo menší strom, kterému vyhovuje subtropické nebo tropické klima – proto se mu daří nejvíce v oblastech Jižní a Střední Ameriky, Afriky, Asii, Arabského poloostrova a Indonésii, a to především v hornatém nebo kopcovitém terénu. 

S místem výskytu souvisí i největší producenti kávy, kterými je Brazílie (23 % světové produkce), Kolumbie (13 % světové produkce, přičemž podle statistik produkuje nejkvalitnější kávu), Mexiko, Guatemala, Kostarika, Ekvádor a Honduras. Mezi nejznámější druhy této rostliny patří kávovník arabský, dále jeho odrůdy kávovník statný a kávovník liberijský. 

Pěstování kávovníku je docela věda. Kromě stálé teploty okolo 18-22 °C je třeba rostliny chránit před nadměrným slunečním zářením a větrem – z tohoto důvodu bývají kolem kávovníku osázeny jiné rostliny (banánovník, kukuřice apod.).

Než se kávovník zasadí do země, je třeba jej „předpěstovat”. Za tímto účelem se uchovává v bavlněných obalech a vysadí se na plantáži až poté, co rostlina dosáhne 30-50 cm. Preferuje se slabě kyselá půda nebo hlinité písky. 

Když kávovník úspěšně zakoření, objeví se na něm bílé a voňavé květy. Po 6 až 9 měsících od odkvětu začne kávovník plodit. Výsledkem pěstování kávy jsou tak kulaté plodnice neboli kávové bobule. Ty v průběhu dozrávání mění barvu, od žluté po fialovou, přičemž nejlepší pro sklizeň jsou bobule zbarvené do červena. Každý takový plod v sobě obsahuje dvě kávová zrna (semena). 

Pak už se káva dostane do procesu zpracovávání, jehož výsledkem je námi tolik milovaný nápoj.


Káva

Káva



Komentáře