Turecká káva

 Tento ikonický nápoj asi nemusíme dlouho představovat. Takzvaného “turka” měl v životě asi každý a spousta Čechů mu dává přednost i dnes – v době, kdy existuje spousta jiných druhů kávových nápojů a na trhu jsou dostupné kvalitní přístroje na přípravu kávy. 

Pojďme si ale tureckou kávu blíže představit a dozvědět se o ní něco víc.

Dalo by se říct, že existují dva druhy turecké kávy. První je ta, kterou známe z českých domácností a hospod, tedy český turek. Ten se připravuje jednoduše, zalitím mleté zrnkové kávy vroucí vodou.  Těžko si představit Čecha, který by přesně kontroloval teplotu vody nebo množství zrnkové kávy připravené v šálku. Všechno se připravuje takzvaně „od oka”. 

Druhou variantou tohoto nápoje je pravá turecká káva (neboli Turk Kahvesi). Její příprava je složitější, ale výsledek je o to víc chutnější. 

Původ turecké kávy můžeme – na rozdíl od české varianty – vystopovat přímo v Osmanské říši. Tento nápoj je dodnes velmi populární, což vedlo výbor UNESCO k zapsání turecké kávy na seznam nehmotného dědictví. 

Pro přípravu klasické turecké kávy potřebujete v prvé řadě tradiční konvičku zvanou džezva nebo ibrik. Jedná se o kovovou nádobu (nejčastěji bývá vyrobená z mědi, nerezu, mosazi, ale i stříbra nebo oceli) s dlouhým držadlem pro snadnou manipulaci, neboť příprava kávy začíná nahřátím džezvy na vařiči. Poté do nádoby přidejte cca 20 ml vody, cukru (tradiční turecká káva je velmi sladká) a koření (např. kardamom). Jakmile budete v džezvě vlivem přívodu tepla pozorovat proces karamelizace ingrediencí, přidejte kávu a zbytek nádobky dolejte vodou (cca do 2/3 džezvy). 

Až se káva začne vařit a pěna bude dosahovat okraje džezvy, odstavte konvičku z vařiče a počkejte, než pěna spadne. Následně postavte džezvu znovu na vařič a tento proces opakujte celkem třikrát. V závěru nechte nápoj chvíli odpočinout, aby kávová sedlina klesla na dno džezvy a následně servírujte kávu do připravených šálků.

Káva

Káva



Komentáře