Ristretto

 O ristrettu by se dalo hovořit jako o menším sourozenci espressa (na rozdíl od lunga, který je zase větším bratrem espressa, ale o tom zase v jiném článku :)). Důvodem je to, že se jedná o prakticky totožné nápoje, které se liší pouze v objemu kávy. V ristrettu najdete 20 ml kávy, naproti tomu standardní espresso je tvořeno 30 ml, i když se oba druhy nápoje připravují ze stejné dávky kávy.

Ristretto je kávový nápoj, jehož původ najdeme v Itálii, konkrétně na Sicílii, ostatně název ristretto znamená v italštině “zkrácený”. Kvůli vysokým teplotám v oblasti a neochotě se vzdát oblíbeného nápoje přišli tamní obyvatelé právě s menší variantou espressa. Výsledkem snažení Italů je, že si pochutnali a posilnili se, ale zároveň se jejich organismus nepřehřál. 

Ačkoliv ristretto pochází z Itálie, jeho celosvětová popularita vzrostla až v 80. letech 20. století. Za oblíbeností stojí David Schomer, vlastník legendární kavárny Espress Vivace v Seattlu. Ristretto se dostalo i k nám a patří mezi pravidelně nabízené nápoje v kavárnách a restauracích.

U přípravy ristretta je potřeba dbát na to, aby kávová zrna byla velmi jemná. Po 25 vteřinách nám do espresso šálku o velikosti 60-90 ml vyteče ristretto o objemu 20 ml a s neodmyslitelnou cremou na povrchu. Pokud jde o chuť, je ristretto oproti espressu sice méně hořké, ale na druhou stranu více sladší. Ristretto také obsahuje méně kofeinu než espresso.

Ristretto je tedy velmi malá káva, ba dokonce snad i nejmenší. Díky tomu si mnoho lidí objednává dvojité ristretto (40 ml) nebo si jej dolijí dostatečným množstvím mléka.

Na závěr malá rada. Pokud si budete chtít objednat ristretto, nikdy si neřekněte o piccolo. Tento název sice v našich končinách hluboce zakořenil (i někteří restauratéři a kavárníci nabízí piccolo ve svých menu), nicméně jedná se o název nesprávný a skutečným znalcům kávy při vyslovení tohoto termínu vstávají vlasy hrůzou. :)

Káva

Káva



Komentáře