Lungo

 V minulém článku jsme si představili menšího bratra espressa, ristretto, v tomto textu se dnes zase dočtete zajímavé informace o jeho větším bratrovi, kávě lungo, které se někdy též přezdívá prodloužené espresso.  

Lungo v italštině znamená dlouhý (jen pro zajímavost – ve Francii se tato káva nazývá café allongé). Už z tohoto jazykového okénka vám musí být jasné, že důvodem, proč vzniklo lungo, bylo prodloužit výtečnou chuť espressa. V Itálii se jedná o velmi populární nápoj, stejně tak i u nás si získal velkou oblíbenost. Nicméně může se stát, že když navštívíte některou americkou kavárnu, číšník nebude vědět, jakou kávu vlastně chcete, neboť lungo není ve Spojených státech tak rozšířený nápoj jako v Evropě.

Základem lunga je stejné množství kávy jako u espressa. Rozdíl je pouze v množství vody, kdy na 7 až 12 g kávy použijete 50 až 70 ml vody. K tomuto výsledku lze dojít třemi způsoby – buď barista kávu namele na hrubší prášek (zde se ale vyžaduje složité přenastavení kávovaru, proto je dobré tento způsob provozovat na domácím přístroji, nikoliv v kavárně, kde by se kávovar pak musel nastavit zpět na espresso), nastaví na kávovaru delší čas průtoku (dvojnásobný objem vody proteče kávovarem za dvojnásobný čas – tj. 60 vteřin) nebo dolije připravené espresso horkou vodou v poměru 1:1. Poslední jmenovaný způsob patří mezi preferované, neboť káva neztratí své typické charakterové vlastnosti. 

Výsledkem výše uvedené přípravy je lungo, tedy větší espresso, jež je co do intenzity sice slabší, ale jeho chuť je více hořká. Na povrchu nápoje ani v tomto případě nesmí chybět lahodná crema. Lungo by se mělo podávat v šálku o objemu 150–180 ml. 

Pokud si budete chtít dát lungo v české kavárně nebo restauraci, zbystřete. Vzhledem k náročné přípravě bývá někdy lungo nesprávně zaměňováno za americano nebo long black.

Káva

Káva



Komentáře