Cappuccino

 Ikonická káva, u které se každý barista při její přípravě vyhraje. Populární nápoj zejména mezi mladými lidmi. To je ve zkratce cappuccino. A my si jej v tomto článku představíme trochu blíže. 

Název cappuccino pochází, ostatně jako drtivá většina ostatních názvů kávových nápojů, z italštiny. Přesný původ najdeme u kapucínských mnichů, neboť jejich hábity připomínaly právě směs espressa a zpěněného mléka. Původ cappuccina v Itálii potvrzuje i přístroj používaný k jeho výrobě, který byl v této zemi vyroben Luigim Bezzerem v roce 1901. Svoji oblíbenost, kterou si drží dodnes, však tento kávový nápoj získal pořádně až po konci druhé světové války.  

Nejprve je třeba připravit si nahřátý cappuccino šálek o objemu 150–180 ml. Základem pro tvorbu samotného nápoje je pak 30 ml espressa (které tvoří 1/3 celého nápoje) a teplé mléko (tvořené z 1/3 mlékem a z 1/3 mléčnou pěnou). Nezaměnitelná mléčná pěna u cappuccina je vytvořena tak, že do horkého mléka je vypuštěna horká pára pod tlakem vzduchu. Důležitá je teplota u přípravy mléka – to by mělo mít správně 65 °C, aby cappuccino chutnalo sladce, nápoj nebyl příliš vřelý a mléčná pěna na pohled vypadala jemně a leskle. Doporučuje se při přípravě používat plnotučné mléko, neboť pěna je potom krémovější a chutnější.

Často se můžete u výsledného cappuccina setkat i s obrázky, které vám barista na váš nápoj vytvoří – nejčastěji srdce, rozetu nebo květinu. Jedná se o tzv. latte art a existuje i mistrovství, kde mezi sebou soupeří ti nejlepší baristoví umělci na světě. Ovšem pozor, na tradiční cappuccino nepatří skořice, kakao nebo perník. To se často dává na cappuccino, aby se zamaskovala chuť nekvalitní kávy

V současné době existují dva druhy cappuccina – moderní a klasické. Rozdíl mezi nápoji spočívá v mléce. Zatímco u klasického cappuccina si pochutnáme na teplém mléce s cca 2 cm vysokou mléčnou pěnou, u moderního cappuccina (někdy také nazývaného seattle style) se zase setkáme s mikropěnou, která je promíchané s mlékem. 

Káva

Káva



Komentáře