V čem připravit kávu?

 Ať už sami dostanete chuť na kávu nebo se u vás sejde parta přátel, stojíte před důležitým rozhodnutím – v čem kávu vlastně připravit. Vzhledem k tomu, že káva patří mezi nejoblíbenější nápoje, existuje mnoho přístrojů a způsobů, jak si tento lahodný nápoj uvařit i doma nebo v práci. Pojďme si v tomto článku představit nejběžnější kávovary, které se pro přípravu používají.


1) Kávovar na překapávanou kávu

Takzvaný překapávač patří mezi nejlevější kávovary na přípravu kávy. Stěžejní je u tohoto kávovaru kávový filtr (integrovaný nebo vyměnitelný), který může ovlivnit konečnou chuť nápoje – obzvláště pokud se často nemění nebo nečistí. Velkou výhodou překapávače je kromě ceny i příprava většího množství kávy.

2) Pákový kávovar

Tyto kávovary patří do domácností, kde i příprava kávy je požitek. Nápoj se zde připravuje z namleté kávy, a kromě toho si musíte odměřit i přesnou dávku vody. Příprava je sice náročnější, o to lepší a chutnější je výsledek. 

3) Automatický kávovar

Automatický kávovar v sobě snoubí možnost vytvořit lahodný nápoj s jednoduchostí a rychlostí přípravy. Tyto kávovary často mají celou řadu funkcí, takže si můžete připravit obyčejné espresso nebo cappuccino. Jedinou nevýhodou bývá vyšší cena, která se v přípravě kvalitních přístrojů může pohybovat i okolo 40 000 korun.

4) Kapslový kávovar

Hitem poslední doby jsou kapslové kávovary. Ty vynikají svojí jednoduchostí, skladností a schopností vytvořit si nefalšovanou kávu během pár vteřin. Pozor si snad musíte dávat jen na nákup správných kapslí, aby byly kompatibilní s vaším přístrojem.

5) Moka konvičky

Výbornou kávu si však můžete připravit i v moka konvičce. Tu ocení především lidé, kteří otáčí každou korunu nebo kteří často cestují a nemohou si svůj oblíbený kávovar vzít s sebou. Výsledná káva bývá často silnější a při nesprávné přípravě může dojít k jejímu přepálení. 

6) French press

French press je ve své podstatě konvička s pístem, která zachytí ne tak oblíbený lógr. Jednoduchost přípravy a objem konvičky (může mít až 1 l) činí z French pressu přístroj vhodný i na cesty. Při přípravě kávy je potřeba dbát na to, aby káva byla hruběji namletá.

Káva

Káva



Komentáře