Jak vypadá práce baristy

S rostoucí popularitou kvalitně připravené kávy se rozmohlo i nové zaměstnání, které ale většina, i přes svoji náročnost, považuje také za zálibu, ba dokonce i umění. Jedná se o práci baristy. Jak taková práce vypadá, co všechno musí takový barista umět nebo jak se vůbec stát baristou se dozvíte v tomto článku. 

Slovo barista pochází, jak téměř vše ostatní týkající se kávy, z italštiny a označuje barmana (množné číslo baristi – pro muže – nebo bariste – pro ženy). U nás sice slovo barman odkazuje na číšníka pracujícího s alkoholickými nápoji, v Itálii tento pojem má vícero významů, a kromě práci s alkoholickými nápoji má takový člověk na starost i přípravu kávy. Rozdíl můžete vysledovat i v tom, že v Česku si kávu dáte nejčastěji v kavárnách, v Itálii se kavárny označují jako bar. Barista je tedy člověk, který mistrně ovládá přípravu kávy. 

Jak už bylo v úvodu řečeno, je to sice povolání, nicméně spousta lidí považuje baristu za člověka, co se věnuje své zálibě či umělce. Příprava kávy totiž není nespočívá jen v zalití kávy vodou a přidání mléka. Barista zvládá práci s důmyslnými espresso přístroji, umí bravurně připravit mléčnou pěnu, do které vytvoří i obrázek (tzv. latte art). Mimo to pozná rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy, disponuje znalostmi o pěstování, sběru, zpracování a pražení kávy, a pokud si nevíte rady, jaký druh kávového nápoje si dát, barista vám velmi rád poradí. 

Láska ke kávě však není jen to jediné, co barista k výkonu takového povolání potřebuje. Základem je především chuť se něco naučit. Pro aspiranty na pozici baristy se vypisují rekvalifikační kurzy, akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jeho absolvováním získáte nejen základní praxi a zkušenosti, ale i certifikát (osvědčení), na základě kterého budete moci vykonávat povolání baristy. Nevýhodou je poměrně vysoká cena za kurz (okolo 25 tisíc korun), nicméně nezaměstnaní lidé mohou mít rekvalifikační kurz zdarma. 

Pokud si barista po čase chce otevřít vlastní kavárnu, musí, kromě adekvátního vzdělání, mít živnostenský list na hostinskou činnost. 

Jestli vás práce baristy nenadchla, rekvalifikační kurzy jsou pro vás moc finančně a časově náročné, ale přesto byste se rádi dozvěděli něco o přípravě kávy, nezoufejte. Existují i zážitkové kurzy, vhodné pro kávové nadšence nebo nováčky ve světě kávy, kde se za zlomkovou cenu naučíte základní postupy v přípravě kávy. Kurzy bývají nejčastěji jednodenní či dvoudenní a užijete si na nich především spoustu zábavy. Stejně tak se můžete i přihlásit na kurz latte art, pokud se vám líbí srdíčka, květiny a další obrázky na vašem cappuccinu. 

Možná jste někdy slyšeli o Mistrovství světa baristů (World Barista Championship), kde mezi sebou ve svých schopnostech soupeří ti nejlepší baristé z celého světa. Ti se na Mistrovství světa dostanou díky vítězství v národních baristických soutěží. Poprvé se Mistrovství světa baristů konalo v roce 2000 v Monaku a vítězem se stal Robert Thoresen z Norska. Poprvé Českou republiku na Mistrovství světa baristů v Tokiu reprezentoval František Roháček, a to v roce 2007. Dalším Čechem, který se účastnil této prestižní soutěže, je Ondřej Hurtík, který se reprezentoval Česko v roce 2016 v Dublinu. Bohužel, ani jeden z nich nevyhrál. 

Během klání na Mistrovství světa mají soutěžící za úkol za 15 minut připravit 4 espressa, 4 cappuccina a 4 vlastní signature drinky podle standardů světové kávové asociace. Předmětem hodnocená je chuť, čistota, kreativita soutěžích, technika a prezentace výsledků. Nápoje pak hodnotí čtyřčlenná odborná porota, která nejprve vybere 12 semifinalistů a v dalším kole 6 finalistů.

Káva

Káva



Komentáře