Základní druhy kávy a jak se správně připravují?


Káva je neodmyslitelný průvodce dnem většiny lidí. Bez ní by nedokázali ráno vstát, přes den fungovat nebo si užít chvíli volného času, který si vyhradili pro sebe. Jak už to navíc tak bývá, každý z nás si kávu užívá na jiný způsob. 

Pojďme se podívat na to, jaké existují základní typy kávy a jaké jsou rozdíly v jejich přípravě. 

 

  1. Espresso

Dalo by se s trochou zjednodušení říct, že espresso je základní druh kávy, ze kterého se vyvinuly další druhy. Ve správně připraveném espressu by mělo být 8 g čerstvě namleté kávy a 25-30 ml vody s teplotou okolo 90-92 °C a tlakem 9 barů. Výsledkem takové přípravy je silná a intenzivní chuť kávy, kterou si určitě vychutnáte. 

V kavárnách je také možné se setkat i s dvojitým espressem (neboli též espresso doppio). Jak už název napovídá, má takové espresso v sobě ukrytou větší dávku kávy (14 až 18 g) a vody (60 až 90 ml).

 

  1. Ristretto

Ristretto je ve své podstatě menší forma espressa – tento nápoj se připravuje úplně stejně, avšak vody je pouze 22 ml. Na povrchu by se měla správně vytvořit hustá pěna. 

Správně připravené ristretto se ale od výše uvedeného espressa odlišuje i množstvím kofeinu – obsahuje ho méně než klasické espresso. 

V našich končinách se můžete setkat i s výrazem piccolo, ale nedejte se zmást. Takový termín se sice hojně používá, nicméně pravým kávovým expertům z něj naskakuje husí kůže.

 

  1. Lungo

Stejně jako ristretto, i lungo vychází z espressa. A jak už se mnozí lingvisté domnívají, bude lungo větší káva. 

A domnívají se správně! Lungo se připravuje z 8 g kávy, ale vody je mnohem více – udává se, že správně připravené lungo by mělo mít 60 ml vody. 

 

  1. Macchiato

Macchiato je také forma espressa, ale svým vzhledem se může podobat cappuccinu. Základem pro vytvoření této kávy je tedy espresso, doplněné o mléčnou pěnu. Ostatně podle mléčné pěny dostal nápoj svůj název – macchiato znamená v italštině tečkovaný a tento název odkazuje na malé bublinky, které mléčná pěna vytvoří na povrchu nápoje.   

 

  1. Americano

Ve vztahu k tomuto druhu kávy existuje legenda, že tento nápoj vymysleli Američané za druhé světové války. Klasické espresso bylo prý na ně moc silné, a tak si do kávy přidávali více vody, aby se vůbec dala pít. 

Příprava americana tedy vychází z klasického espressa a horké vody v poměru 1:5. Existují dvě varianty, jak takovou kávu připravit – buď se do šálku připraví espresso a do něj nalije voda nebo naopak, ani jeden postup není chybný.

 

  1. Cappuccino

Ideálně vytvořené cappuccino v sobě skrývá 60 ml espressa, 60 ml horkého mléka a 60 ml mléčné pěny. Výsledkem je velká káva, která je možná právě pro svoji velikost a jemnou chuť tak oblíbená. Na rozdíl od klasické kávy se u cappuccina klade velký důraz na mléčnou pěnu, která by měla být 2 cm vysoká a hustá. 

 

  1. Caffe latte

Kdo by neznal “latéčko”. Další velmi populární druh velké kávy, který se skládá z espressa a 200 ml mléka. U klasického latte se setkáváme se dvěma vrstvami, kdy se mléčná pěna přidává do espressa. 

 

  1. Latte macchiato

Posledním ze základních druhů kávy a možná i nejnáročnějším na přípravu je latte macchiato. Jedná se o velkou kávu, která je velmi podobná předešlému latte. Příprava a výsledný vzhled jsou ale značně rozdílné. 

Základem je zpěněné mléko, které se nalije do sklenice a počká se, až se na povrchu vytvoří hustá pěna. Poté se přidá espresso, které se „usadí” mezi mléčnou pěnu a mléko. Takto vzniknou tři vrstvy, které nejlépe vyniknou v průhledné sklenici. 

 

Tak na jakou kávu máte chuť? :)


Káva

Káva





 

 

Komentáře