Irská káva


Překvapí někoho, že irská káva pochází opravdu z Irska? Možná by mělo. Mnoho gastronomických specialit se honosí jinými zeměpisnými přívlastky, než by správně mělo. V případě tohoto lahodného koktejlu však hledejme původ opravdu přímo v Irsku. A to na letišti Foynes. Šéfkuchař letištní restaurace, Joe Sheridan, ji v roce 1942 poprvé připravil promrzlým cestujícím. Pro povzbuzení a pro zahřátí jim do kávy přidal pravou irskou whiskey. Na otázku, zda jde o brazilskou kávu, jednomu z cestujících odpověděl, že nikoliv. V žertu opáčil, že se jedná o kávu irskou. A toto označení se ujalo. O deset let později novinář Stanton Delaplane dovezl recept do Ameriky. Odtud poté irská káva dobyla celý svět.

Pravou irskou kávu si zvládnete připravit i sami doma. Stačí dodržet jednoduchý postup.

Co budete potřebovat:

-     sklenici o objemu 2,3 dcl
-     3-4 cl pravé irské whiskey
-     kvalitní filtrovanou kávu
-     třtinový cukr
-     30% smetanu

Postup přípravy:

Připravte si filtrovanou kávu dle osvědčeného postupu. Do předehřáté sklenice nasypte lžičku cukru. Přidejte připravenou kávu. Nechte rozpustit třtinový cukr. Přimíchejte irskou whiskey. Mezitím si našlehejte důkladně vychlazenou smetanu. Stačí šlehat krátce. Smetana musí zůstat trochu tekutá. Opatrně ji po lžičce vlévejte na hladinu kávy. Postupujte tak, aby se káva a smetana nesmíchaly. Smetany použijte tolik, aby vytvořila přibližně dvou centimetrovou vrstvu.


Photo by Hussain Ibrahim on Unsplash


Komentáře