Překvapí někoho, že irská káva pochází opravdu z Irska? Možná
by mělo. Mnoho gastronomických specialit se honosí jinými zeměpisnými přívlastky,
než by správně mělo. V případě tohoto lahodného koktejlu však hledejme původ
opravdu přímo v Irsku. A to na letišti Foynes. Šéfkuchař letištní restaurace,
Joe Sheridan, ji v roce 1942 poprvé připravil promrzlým cestujícím. Pro
povzbuzení a pro zahřátí jim do kávy přidal pravou irskou whiskey. Na otázku,
zda jde o brazilskou kávu, jednomu z cestujících odpověděl, že nikoliv. V žertu
opáčil, že se jedná o kávu irskou. A toto označení se ujalo. O deset let později
novinář Stanton
Delaplane dovezl recept do Ameriky. Odtud poté irská káva dobyla celý
svět.
Pravou irskou kávu si zvládnete připravit i sami doma. Stačí
dodržet jednoduchý postup.
Co budete potřebovat:
-
sklenici o objemu 2,3 dcl
-
3-4 cl pravé irské whiskey
-
kvalitní filtrovanou kávu
-
třtinový cukr
-
30% smetanu
Postup přípravy:
Připravte si filtrovanou kávu dle osvědčeného postupu. Do předehřáté
sklenice nasypte lžičku cukru. Přidejte připravenou kávu. Nechte rozpustit třtinový
cukr. Přimíchejte irskou whiskey. Mezitím si našlehejte důkladně vychlazenou
smetanu. Stačí šlehat krátce. Smetana musí zůstat trochu tekutá. Opatrně ji po
lžičce vlévejte na hladinu kávy. Postupujte tak, aby se káva a smetana nesmíchaly.
Smetany použijte tolik, aby vytvořila přibližně dvou centimetrovou vrstvu.
Káva
Káva
Photo by Hussain Ibrahim on Unsplash |
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za váš komentář.