Stručná historie espressa

Luigi Bezzera, majitel výrobního podniku, je člověk, který vymyslel espresso na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Espresso vzniklo tak, že Luigi Bezzera se snažila vymyslet způsob, jak vařit kávu rychleji. Přišel na to, že kdyby mohl jen zvýšit tlak na proces vaření kávy, tak by to urychlilo proces vaření kávy. 
Byl tedy vynalezen „rychlý kávovar“. Jeho myšlenka rychlého šálku kávy se ukázala být skvělým nápadem mnohem více, než plánoval. Nakonec vytvořil lepší, plnější degustační šálek silné kávy s rychlým vařením. Zjistil, že rychlejší a účinnější metoda vaření kávy mu umožnila, aby byla kvalita kávových zrn extrahována na rozdíl od nadměrné extrakce, kterou se předtím káva vařila. Tento druh kávy nazval termínem “espresso”, což v italštině znamená rychle.
Až později, když si Desidero Pavoni koupil práva od pana Bezzera pro stroj na espresso, stal se populárním. Pavoni byl velmi úspěšný v marketingu produktu a pravděpodobně změnil způsob, jakým dnes lidé pijí kávu. Stačí se rozhlédnout! Obchody s kávou a espressem se objevují všude, dokonce i v USA se stala oblíbenou nejen pro lahodná kávová zrna, ale také nám dala novou záminku pro styk s lidmi. V České Republice je tento druh kávy nejoblíbenějším.
Časová osa espressa:
V roce 1901 podala Luigi Bezzera patent na stroj espresso, který obsahoval kotel a čtyři „komory“. Každá komora mohla vzít filtry různé velikosti, které obsahovaly kávu. Vařící vodou pak byla přivedena káva do šálku. Ambrogio Fumagelli říká, že toto bylo zrození (rychlé) espresso kávy.
V roce 1903 byl patent od Luigi Bezzery koupen Desideriem Pavoninim a uveden na trh ve velkém.
V roce 1905 začala společnost Pavoni vyrábět soley stroje na espresso na základě Bezzerova patentu.
V roce 1927 byl ve Spojených státech nainstalován první stroj na espresso. Byl to stroj La Pavoni Espresso nainstalovaný v Regiu v New Yorku.
V roce 1938 navrhl Cremonesi pístové čerpadlo, které tlačilo horkou vodu přes kávu. Poprvé bylo čerpadlo nainstalováno v kávovém baru Achille Gaggii.
V roce 1946 Gaggia začíná vyrábět komerční pístový stroj. Výsledná káva pak byla s vrstvenou pěnou nebo smetanou “.

Káva

Káva

espresso, historie, káva
Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Komentáře